piątek, 20 lutego 2015

Pomysł na szybki tort urodzinowy

Inspiracją bezpośrednią do powstania pierwszego wpisu kulinarnego na tym blogu był problem z ubiciem śmietany, jaki wystąpił u moich znajomych. Żadna z zakupionych przez nich śmietan nie chciała się przekształcić w krem. Co za złośliwość. A skoro nie było kremu, nie było też i tortu. Jeśli więc goni Was czas, produkty nie chcą za żadne skarby świata współpracować, a solenizant niecierpliwie przebiera nogami w oczekiwaniu na tort, musicie działać szybko i skutecznie.
Zatem, jak szybko upiec tort? To pytanie brzmi jak oksymoron, sama nie za bardzo wierzyłam, że szybkie upieczenie tortu jest realne. Ale skorzystałam z poniższego przepisu i przekonałam się, że tworzenie tortu wcale nie musi być pracochłonnym i wielogodzinnym procesem.
Wystarczy pokroić bakalie, ubić białka i posmarować wypiek kremem. I po kłopocie! Za to smak jest cudowny, nugatowy i nieprzesłodzony, przełamany kwaskowatym posmakiem żurawiny. Jeśli cukiernia nie wywiąże się z umowy i nie dostarczy Wam tortu na urodziny, jak to miało miejsce w moim przypadku, możecie śmiało sami brać się do roboty. Przetestowałam ten pomysł i efekt był fantastyczny. Kiedy już wykończę podstawę na torty, o której pisałam w poprzednim wpisie, efekt będzie jeszcze lepszy.

Składniki na ciasto bezowe:
6 białek
3/4 szklanki drobnego cukru
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
50 g posiekanych drobno suszonych fig
50 g suszonej żurawiny
50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
50 g startej na tarce czekolady mlecznej
szczypta soli



Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypcie cukier, dalej ubijając. Wsypcie zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszajcie. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, nałóżcie do niej całą masę. Pieczcie w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzcie.

Krem:
serek mascarpone - 250 g 6 łyżek nutelli
2 łyżki Cointreau, lub innego likieru cytrusowego
Wszystkie składniki na krem wymieszajcie.
Na ostudzone ciasto wyłóżcie krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami czekolady.
 Tort w przekroju


Krem


Bakalie

Ubite białka z resztą składników


 Gotowy tort



Przepis za mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz