Zatem, jak szybko upiec tort? To pytanie brzmi jak oksymoron, sama nie za bardzo wierzyłam, że szybkie upieczenie tortu jest realne. Ale skorzystałam z poniższego przepisu i przekonałam się, że tworzenie tortu wcale nie musi być pracochłonnym i wielogodzinnym procesem.
Wystarczy pokroić bakalie, ubić białka i posmarować wypiek kremem. I po kłopocie! Za to smak jest cudowny, nugatowy i nieprzesłodzony, przełamany kwaskowatym posmakiem żurawiny. Jeśli cukiernia nie wywiąże się z umowy i nie dostarczy Wam tortu na urodziny, jak to miało miejsce w moim przypadku, możecie śmiało sami brać się do roboty. Przetestowałam ten pomysł i efekt był fantastyczny. Kiedy już wykończę podstawę na torty, o której pisałam w poprzednim wpisie, efekt będzie jeszcze lepszy.
Składniki na ciasto bezowe:
6 białek
3/4 szklanki drobnego cukru1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
50 g posiekanych drobno suszonych fig
50 g suszonej żurawiny
50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
50 g startej na tarce czekolady mlecznej
szczypta soli
Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypcie cukier, dalej ubijając. Wsypcie zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszajcie. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, nałóżcie do niej całą masę. Pieczcie w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzcie.
Krem:
serek mascarpone - 250 g
6 łyżek nutelli
2 łyżki Cointreau, lub innego likieru cytrusowegoWszystkie składniki na krem wymieszajcie.
Na ostudzone ciasto wyłóżcie krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami czekolady.
Krem
Bakalie
Ubite białka z resztą składników
Gotowy tort
Przepis za mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz