piątek, 6 listopada 2015

Rożki z jabłkami

Przed Wami kolejny przepis z rodzaju tych szybkich i pysznych. Rożki z jabłkami są idealnym deserem na ciepło, choć w wersji chłodnej też mi smakują. Nieźle znoszą podróże, więc często je zabieram na moje małe wypady. Nadają się także na imprezy: nie dość, że ładnie wyglądają, to jeszcze pomagają w wytrwaniu do późnych godzin nocnych. Ciasto francuskie zawiera w sobie sporo tłuszczu, a to przekłada się na ochronę przed wchłanianiem alkoholu. Jednak największą zaletą rożków jest ich smak. Dzięki trzem dziurom nadzienie jabłkowe może nieco odparować z wnętrza, a dodana do niego mąka sprawia, że zyskuje idealną konsystencję. Przepis jest najprostszy z możliwych, a czas trwania przygotowań zależy od Waszej wprawy w krojeniu jabłek. Raz dwa i gotowe!

Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 2 duże lub 3 małe jabłka
- łyżka soku z cytryny
- garść rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżki cynamonu (może być więcej)
- 1 łyżka mąki

Jabłka obierzcie i pokrójcie w kostkę. Skropcie je cytryną i dodajcie rodzynki, cynamon, cukier oraz mąkę. Wszystko ze sobą wymieszajcie. Rozłóżcie ciasto francuskie na blacie i podzielcie je na kwadraty. Powinno ich wyjść 6 lub 8, w zależności od wielkości płata. Na każdy z kwadratów nałóżcie nadzienie i złóżcie po przekątnej tak, by powstały trójkąty. Dokładnie zlepcie boki palcami. W gotowych rożkach zróbcie trzy nacięcia na wierzchu. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 220C przez 18-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypcie je niewielką ilością cukru pudru.

Na koniec parę sugestii. 1. Blachę z rożkami włóżcie na środkową półkę piekarnika. W innej pozycji ciasto może się za szybko przypalić. 2. Dodawana do nadzienia mąka ma duży wpływ na jego konsystencję. Jeśli chcecie uzyskać bardziej lepkie nadzienie, dodajcie więcej mąki. I analogicznie w drugą stronę. Mnie najbardziej odpowiada opcja z dwiema łyżkami.

Gotowe nadzienie do rożków

Rożki po złożeniu

Nacięcia powinny być wystarczająco duże, by umożliwić odparowanie nadmiaru wody.

Rożki w wersji delux ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz