sobota, 14 maja 2016

A to skubaniec!

Kruchy i mocno owocowy - taki powinien być dobry skubaniec. Jak sama nazwa wskazuje, podczas jego tworzenia trzeba skubać ciasto, więc jest przy nim sporo zabawy. Idealnie sprawdza się w ciepłe wiosenne wieczory, kiedy czas leniwie płynie, a słońce długo króluje na niebie. To dobry czas na świeże owoce, jednak jeśli takimi nie dysponujecie, zawsze można użyć tych z puszki (brzoskwinie, ananasy, etc.).

Uważajcie, bo bardzo szybko znika z blachy!


Składniki:

  • masło (w temperaturze pokojowej)
  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka i 5 łyżek cukru
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • kisiel wiśniowy
  • kakao
  • pokrojone owoce (świeże lub z puszki)
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ugnieć z masłem, mąką, 5 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto początkowo będzie sypkie, jednak z czasem da się zagnieść w zwartą, jednolitą masę. Gotowe ciasto podziel na trzy części, do jednej z nich dodaj 2 łyżeczki kakao i ponownie zagnieć.

Wyłóż formę papierem. Jedną trzecią jasnego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno foremki. Jeśli zabraknie, dobierz z pozostałej części. Na to poskub 1/3 ciemnego ciasta i połóż owoce.

Ubij białka i szklankę cukru na sztywną pianę. Dodaj do niej kisiel i przełóż ją na ciasto. Na wierzch poskub pozostałą część jasnego ciasta. 

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz