Wielki powrót niezwykle uzależniającego ciasta! Dawno go nie robiłam, ale ostatnio coś mnie natchnęło na krówkę i taki jest tego efekt. Wzięłam się za pieczenie i mam nadzieję, że będę miała wystarczająco silnej woli, by na jednej blasze poprzestać. To ciasto jest subtelnym połączeniem puszystej śmietany, miodowego ciasta i rozkosznie ciągnącej krówki. Znika w ustach kawałek po kawałku, ręka sięga po nie nieświadomie, zatem uważajcie na siebie podczas jedzenia! Może się okazać, że ani się obejrzycie, a zostaną Wam tylko okruszki.
Żeby zrobić krówkę, musisz przygotować składniki na trzy rzeczy: ciasto, krem i dekoracje.
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 4 łyżki miodu
- 1/2 kostki masła
- 2 jaja
Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną) w misce. Dodaj jajka miód i masło i zacznij wyrabiać ciasto. Początkowo nie będzie się kleiło, ale bez obaw, zacznie. Uformuj ciasto w kulę i podziel na dwie równe części. Wyłóż nimi dwie blachy i piecz przez 10 min w 180 stopniach.
Gotowe ciasto |
Dwa placki rozwałkowane |
Krem:
- 1/2 litra śmietany 36%
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietana fix (mała)
Połącz składniki i ubij śmietanę w dużej misce. Uważaj, żeby nie robić tego za długo, bo powstanie masło. Włóż ubitą śmietanę do lodówki.
Dekoracja:
- 1 puszka masy krówkowej (możesz ją zrobić samemu, wystarczy przez 3 godziny na małym ogniu gotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego lub kupić gotową)
- orzechy włoskie pokrojone
Jeden placek ciasta pokryj bitą śmietaną i przykryj go drugim. Na wierzchu rozsmaruj masę krówkową i posyp ją pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy poleży trochę w lodówce.
Gotowe ciasto |
O ja cieee... ale mi smaka narobiłaś! I co ja mam teraz z dietą zrobić? ;)
OdpowiedzUsuńZawiesić na czas zajadania się krówką ;P haha!
Usuń:)
OdpowiedzUsuńMiodowe spody? Mniam! A powiedz mi, czy koniecznie trzeba użyć sztucznego miodu? Pytam, ponieważ właśnie jedzie do mnie przesyłka od https://konesermiodu.pl/ ze świetnymi, smacznymi miodami. Zamówiłam miody, których nigdy wcześniej jeszcze nie miałam i myślę, że warto próbować, smakować i szukać tego, co może smakować nam najbardziej. Strona posiada ofertę dla każdego, więc każdy może dobrać sobie miód według swoich oczekiwań i smaków. Miód jest zdrowy i miód na pewno pomaga organizmowi i można wykorzystać go do różnych dań.
OdpowiedzUsuń29 yr old Structural Analysis Engineer Alessandro Matessian, hailing from Maple enjoys watching movies like Not Another Happy Ending and Watching movies. Took a trip to Tyre and drives a Bentley Litre Supercharged Le Mans. mozesz sprobowac tez z
OdpowiedzUsuń