środa, 29 czerwca 2016

Krówka - ciasto dla smakoszy

Wielki powrót niezwykle uzależniającego ciasta! Dawno go nie robiłam, ale ostatnio coś mnie natchnęło na krówkę i taki jest tego efekt. Wzięłam się za pieczenie i mam nadzieję, że będę miała wystarczająco silnej woli, by na jednej blasze poprzestać. To ciasto jest subtelnym połączeniem puszystej śmietany, miodowego ciasta i rozkosznie ciągnącej krówki. Znika w ustach kawałek po kawałku, ręka sięga po nie nieświadomie, zatem uważajcie na siebie podczas jedzenia! Może się okazać, że ani się obejrzycie, a zostaną Wam tylko okruszki.


Żeby zrobić krówkę, musisz przygotować składniki na trzy rzeczy: ciasto, krem i dekoracje. 


Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jaja

Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną) w misce. Dodaj jajka miód i masło i zacznij wyrabiać ciasto. Początkowo nie będzie się kleiło, ale bez obaw, zacznie. Uformuj ciasto w kulę i podziel na dwie równe części. Wyłóż nimi dwie blachy i piecz przez 10 min w 180 stopniach.

Gotowe ciasto 
Dwa placki rozwałkowane

Krem:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietana fix (mała)

Połącz składniki i ubij śmietanę w dużej misce. Uważaj, żeby nie robić tego za długo, bo powstanie masło. Włóż ubitą śmietanę do lodówki.

Dekoracja:
  • 1 puszka masy krówkowej (możesz ją zrobić samemu, wystarczy przez 3 godziny na małym ogniu gotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego lub kupić gotową)
  • orzechy włoskie pokrojone

Jeden placek ciasta pokryj bitą śmietaną i przykryj go drugim. Na wierzchu rozsmaruj masę krówkową i posyp ją pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy poleży trochę w lodówce.

Gotowe ciasto

5 komentarzy:

  1. O ja cieee... ale mi smaka narobiłaś! I co ja mam teraz z dietą zrobić? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawiesić na czas zajadania się krówką ;P haha!

      Usuń
  2. Miodowe spody? Mniam! A powiedz mi, czy koniecznie trzeba użyć sztucznego miodu? Pytam, ponieważ właśnie jedzie do mnie przesyłka od https://konesermiodu.pl/ ze świetnymi, smacznymi miodami. Zamówiłam miody, których nigdy wcześniej jeszcze nie miałam i myślę, że warto próbować, smakować i szukać tego, co może smakować nam najbardziej. Strona posiada ofertę dla każdego, więc każdy może dobrać sobie miód według swoich oczekiwań i smaków. Miód jest zdrowy i miód na pewno pomaga organizmowi i można wykorzystać go do różnych dań.

    OdpowiedzUsuń
  3. 29 yr old Structural Analysis Engineer Alessandro Matessian, hailing from Maple enjoys watching movies like Not Another Happy Ending and Watching movies. Took a trip to Tyre and drives a Bentley Litre Supercharged Le Mans. mozesz sprobowac tez z

    OdpowiedzUsuń