czwartek, 7 lipca 2016

Wafle czekoladowe

Stało się to, co stać się musiało. Po ostatnim krówkowym szaleństwie nie mogłam tak po prostu przestać jeść słodyczy. Właśnie dlatego dzisiaj nie będzie tekstu opisującego kolejną wyprawę. Będzie za to ciąg dalszy cukrowego szaleństwa w postaci wafli czekoladowych. Jak tylko zerkniecie na składniki, od razu się przekonacie, że nie jest to wyrób niskokaloryczny, ani tym bardziej zdrowotny. To po prostu bezwstydna rozkosz, czekoladowa pychota i słodka przyjemność w jednym. Uważajcie jedynie, by cukier nie rzucił Wam się na głowy!


Lubię szybkie przepisy, a wafle czekoladowe akurat taki mają. Raz dwa i wszystko jest już gotowe. Jeśli macie wszystkie składniki na podorędziu, zrobienie wafli zajmie Wam chwilkę.

Składniki:

  • wafle Andruty
  • kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • pół szklanki wody
  • 12 płaskich łyżek mleka w proszku
W rondlu podgrzej masło, cukier, kakao i wodę, aż wszystko się rozpuści. Poczekaj, aż ostygnie i dodaj mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszaj tak, żeby nie było żadnych grudek. Musi być aksamitna.

Przygotuj wafle. Posmaruj kilka warstw Andrutów. Po wszystkim zawiń je w folię i przygnieć czymś ciężkim.

Można je jeść od razu, jednak dobrze dać im parę godzin, żeby masa lekko rozmiękczyła wafle.
Świetnie się nadają do zabrania w podróż. Można bezproblemowo je przechować, nie kruszą się przesadnie.


2 komentarze:

  1. podróż kulinarna ale i sentymentalna
    to smaki ze szczenięcych lat, wciąż
    żywe w naszej pamięci, nozdrzach,
    podniebieniu :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście, że można smakami przenieść się w czasie i przestrzeni! Jedzenie jest jednym z prawdziwych wehikułów czasu, podobnie jak zapachy i dźwięki. Cudowna cecha!

      Usuń