Ta przekąska należy do gatunku tych pysznych i jednocześnie niesmacznych. W smaku jest bardzo dobra, aż palce lizać (sic!). Z wyglądu lekko odstrasza. To pomysł rodem z filmów Tima Burtona lub bajek braci Grimm. Wyobraźcie sobie tylko te paluchy jako pozostałość po upiornej jędzy, która chciała upiec żywcem Jasia i Małgosię! Aż ciarki przechodzą po plecach. Ale za to w ramach zemsty można je beztrosko spałaszować podczas Halloween.
Przepis jest bardzo prosty, ale może być nieco czasochłonny. Oto czego potrzebujecie do wypieku:
- 225 g masła (zimnego i posiekanego)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki obranych migdałów
Obrane i pokrojone migdały |
Wszystkie składniki na ciastka szybko posiekajcie i zagniećcie w zwartą masę. Konsystencja może się wydawać niemożliwa do osiągnięcia, ale nie poddawajcie się. Po chwili Wam się to uda. Z ciasta uformujcie kulę, zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny.
Wyrobione ciasto |
Po tym czasie uformujcie z ciasta palce. Muszą być trochę cieńsze od Waszych palców, bo ciasto urośnie w piekarniku. Na końcu ciasta wciśnijcie migdał przecięty na pół.
Gotowe palce |
Paluchy wiedźmy |
Paluchy wiedźmy |
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Paluchy pieczcie przez 10 minut. I pamiętajcie: nie obgryzajcie paznokci!
Aby zwiększyć efekt, możecie podawać paluchy z dżemem truskawkowym. Strasznego!
Upieczone paluchy |
Sposób podania |
o jaaa! Straszne są! Tzn. bardzo realistyczne, zwłaszcza te paznokcie, ale jejku... bałabym się je zjeść... :D
OdpowiedzUsuńCzyli uzyskałam zamierzony efekt :D Wystarczy zamknąć oczy i można jeść :D Są bardzo chrupiące!
Usuń