poniedziałek, 31 października 2016

Paluchy wiedźmy - niepokojąca przekąska na Halloween

Ta przekąska należy do gatunku tych pysznych i jednocześnie niesmacznych. W smaku jest bardzo dobra, aż palce lizać (sic!). Z wyglądu lekko odstrasza. To pomysł rodem z filmów Tima Burtona lub bajek braci Grimm. Wyobraźcie sobie tylko te paluchy jako pozostałość po upiornej jędzy, która chciała upiec żywcem Jasia i Małgosię! Aż ciarki przechodzą po plecach. Ale za to w ramach zemsty można je beztrosko spałaszować podczas Halloween.

Przepis jest bardzo prosty, ale może być nieco czasochłonny. Oto czego potrzebujecie do wypieku:
  • 225 g masła (zimnego i posiekanego)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki obranych migdałów
Obrane i pokrojone migdały
Wszystkie składniki na ciastka szybko posiekajcie i zagniećcie w zwartą masę. Konsystencja może się wydawać niemożliwa do osiągnięcia, ale nie poddawajcie się. Po chwili Wam się to uda. Z ciasta uformujcie kulę, zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny.

Wyrobione ciasto
Po tym czasie uformujcie z ciasta palce. Muszą być trochę cieńsze od Waszych palców, bo ciasto urośnie w piekarniku. Na końcu ciasta wciśnijcie migdał przecięty na pół.

Gotowe palce

Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Paluchy pieczcie przez 10 minut. I pamiętajcie: nie obgryzajcie paznokci!

Aby zwiększyć efekt, możecie podawać paluchy z dżemem truskawkowym. Strasznego!

Upieczone paluchy

Sposób podania

2 komentarze:

  1. o jaaa! Straszne są! Tzn. bardzo realistyczne, zwłaszcza te paznokcie, ale jejku... bałabym się je zjeść... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli uzyskałam zamierzony efekt :D Wystarczy zamknąć oczy i można jeść :D Są bardzo chrupiące!

      Usuń