Torty. Najlepsze z najlepszych potrafią zrobić większe wrażenie niż jakikolwiek prezent (przynajmniej jeśli chodzi o mnie). A jednym z najlepszych jest tort bezowy.
Zakochałam się w jego smaku już dawno temu, podczas zimowych wizyt w Take off the hat w Warszawie. Od tamtego czasu starałam się uzyskać podobną konsystencję i smak w moich wypiekach. I w końcu mi się udało.
Tort jest kruchy, dzięki bezie, ale jednocześnie ciągnąco-orzechowy, dzięki daktylom i masie kremowej. Jest idealny na zimowe wieczory i zajadanie jesiennej depresji. Przetestujcie koniecznie!
Składniki na dwa blaty bezowe:
- 6 białek w temp. pokojowej
- 300 g cukru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 suszonych pokrojonych daktyli
- szczypta soli
- garść pokrojonych orzechów włoskich
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru i nie przestawaj ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca. Dodaj sok z cytryny (w temp. pokojowej) i ponownie zmiksuj. Delikatnie wmieszaj do masy pokrojone orzechy i daktyle.
Gotową masę wyłóż na blasze w formie dwóch kół, wyrównaj ich powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz bezę przez 90 minut.
Beza z daktylami |
Gotowe blaty bezowe |
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masy kajmakowej z puszki
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 10 suszonych pokrojonych daktyli
Wymieszaj serek mascarpone z kajmakiem. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, następnie delikatnie wmieszaj ją w masę serowo-kajmakową. Dodaj orzechy i daktyle i ponownie delikatnie wymieszaj.
Krem |
Dodatkowo:
- cukier puder
- kakao
- daktyle i orzechy do dekoracji
Na jeden z blatów bezowych wyłóż krem i przykryj go drugim blatem. Oprósz tort odrobiną cukru pudru i kakao, udekoruj go orzechami i daktylami.
Tort bezowy w całej okazałości |
Tort w przekroju |
O jejku, jaki wspaniały. Jak ta beza Ci ładnie się uformowała!
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od dobrej temperatury piekarnika :)
UsuńMusi być przepycha :) Daktyle są super w deserach, u mnie czasem zastępują cukier
OdpowiedzUsuńU mine też, ale niestety nie wszystkie ciasta można dosładzać w ten sposób. Za to w tym przepisie sprawiają, że masa staje się lekko ciągnąca :)
UsuńUwielbiam w wersji z sosem malinowym
OdpowiedzUsuńSuper przepis muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńOjej! Ale mam na niego smaka, może i ja kiedyś spróbuję ;) Super wygląda
OdpowiedzUsuńKto nie lubi tortów bezowych? :) Świetne jest to, że można je modyfikować dodawać różne składniki i zmieniać smak jak i wygląd. Zawsze efektownie prezentują się na stole i rozpieszczają podniebienie.
OdpowiedzUsuń