środa, 13 września 2017

Tort bezowy - nieziemski!



Torty. Najlepsze z najlepszych potrafią zrobić większe wrażenie niż jakikolwiek prezent (przynajmniej jeśli chodzi o mnie). A jednym z najlepszych jest tort bezowy.
Zakochałam się w jego smaku już dawno temu, podczas zimowych wizyt w Take off the hat w Warszawie. Od tamtego czasu starałam się uzyskać podobną konsystencję i smak w moich wypiekach. I w końcu mi się udało. 


Tort jest kruchy, dzięki bezie, ale jednocześnie ciągnąco-orzechowy, dzięki daktylom i masie kremowej. Jest idealny na zimowe wieczory i zajadanie jesiennej depresji. Przetestujcie koniecznie!

Składniki na dwa blaty bezowe:
  • 6 białek w temp. pokojowej
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 suszonych pokrojonych daktyli 
  • szczypta soli
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru i nie przestawaj ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca. Dodaj sok z cytryny (w temp. pokojowej) i ponownie zmiksuj. Delikatnie wmieszaj do masy pokrojone orzechy i daktyle.

Gotową masę wyłóż na blasze w formie dwóch kół, wyrównaj ich powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz bezę przez 90 minut.

Po upieczeniu zostaw blaty bezowe do całkowitego wystygnięcia.

Beza z daktylami

Gotowe blaty bezowe
Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 suszonych pokrojonych daktyli
Wymieszaj serek mascarpone z kajmakiem. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, następnie delikatnie wmieszaj ją w masę serowo-kajmakową. Dodaj orzechy i daktyle i ponownie delikatnie wymieszaj.

Krem
Dodatkowo:
  • cukier puder
  • kakao
  • daktyle i orzechy do dekoracji
Na jeden z blatów bezowych wyłóż krem i przykryj go drugim blatem. Oprósz tort odrobiną cukru pudru i kakao, udekoruj go orzechami i daktylami.

Tort bezowy w całej okazałości

Tort w przekroju

6 komentarzy:

  1. O jejku, jaki wspaniały. Jak ta beza Ci ładnie się uformowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od dobrej temperatury piekarnika :)

      Usuń
  2. Musi być przepycha :) Daktyle są super w deserach, u mnie czasem zastępują cukier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mine też, ale niestety nie wszystkie ciasta można dosładzać w ten sposób. Za to w tym przepisie sprawiają, że masa staje się lekko ciągnąca :)

      Usuń
  3. Uwielbiam w wersji z sosem malinowym

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń