niedziela, 4 marca 2018

Ciasteczka orzechowe


Najlepsze z najlepszych, czyli kruche ciasteczka orzechowe. Przysmak PRL-u. Najlepiej upiec je od razu w liczbie wystarczającej na zapas na czarną godzinę. Idealne na ugaszenie nostalgii za czasem minionym.

Od razu ostrzegam, że poniższy przepis wystarcza na trzy blachy ciastek. To całkiem sporo, ale znikają one szybciej, niż się pomyśli. Nawet się nie obejrzysz, a już połowa będzie się dziarsko odkładać w ulubionych przez tłuszcz miejscach na ciele. Bo to nie są ciasteczka dietetyczne, ani żaden inny super zdrowy wytwór o smaku kartonu. Te małe bestie mają w sobie tyle masła i cukru, że każdy kęs będzie Cię pomału przenosił na wyższy stan ukojenia. O reszcie pomyślisz później.

Składniki:

  • 60 dkg maki
  • 20 dkg masła
  • 4 jajka (2 całe, 2 podzielone na żółtka i białka)
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 śmietana 18% (200 ml)
  • 150 gram orzechów włoskich 
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier kryształ do posypania

Wykonanie:


Suche składniki (mąka, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) wymieszaj w dużej misce. Dodaj posiekane masło, wbij 2 jajka i 2 dodaj żółtka. Dodaj śmietanę i całe ciasto ugniataj aż do wymieszania wszystkich składników w jednolitą masę. 

Pozostałe białko odstaw w szklance, za chwilę będzie potrzebne.

Dodaj pokrojone niezbyt drobno orzechy włoskie i wmieszaj je w masę.

Gotowe ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na około 1/2 cm grubości. Wykrój foremkami wzory i rozłóż ciastka na blasze pokrytej papierem do pieczenia. 



Każde ciastko podziuraw widelcem kilka razy. Posmaruj je roztrzepanym białkiem i posyp z wierzchu cukrem (gruby kryształ będzie idealny, ale inny cukier też się sprawdzi). 





Blachy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz, aż się zarumienią (kilka minut, więc nie radziłabym wychodzić z kuchni).

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Super wyglądają :)
    I napewno są zdrowe, tylko ja bym użył innych orzechów bo za włoskimi nie przepadam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie inne też by się sprawdziły, ale sama nie próbowałam :)

      Usuń
  2. Lubię orzechy to i takie pyszne ciasteczka też bym zjadła z przyjemnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyglądają pysznie. Ostatnio polubiłam orzechy, więc to przepis w sam raz dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno nie piekłam tych ciasteczek...

    OdpowiedzUsuń
  5. 53 yr old Programmer Analyst I Isabella O'Hannigan, hailing from Manitou enjoys watching movies like Funny Bones and Homebrewing. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Ferrari 250 GT SWB California Spider. zobacz te witryne

    OdpowiedzUsuń